knjizara.com
Obratni asocijativni rečnik srpskoga jezika
Deo 2, Od reakcije ka stimulusu

Marija Stefanović, Predrag Piper, Rajna Dragićević (autor)

Obratni asocijativni rečnik srpskoga jezika
2750 din
U korpu

Naslov Obratni asocijativni rečnik srpskoga jezika upućuje na činjenicu da su u ovom rečniku, za razliku od Asocijativnog rečnika srpskoga jezika verbalne asocijacije srpskoga jezika organizovane i leksikografski opisane po principu: od reakcije ka stimulusu, kao što je navedeno u podnaslovu rečnika, a ne prema principu: od stimulusa ka reakciji, koji je bio primenjen u prethodnom asocijativnom rečniku istih autora. Drugim rečima, ta dva rečnika su komplementarne celine i njihova upotreba daje najbolji rezultat ako se tako i koriste.
Jedna

od mogućih upotreba podataka iz asocijativnih rečnika odnosi se na mogućnost njihovog upoređivanja u asocijativnim rečnicima različitih jezika. Na taj način stiče se uvid u specifičnosti i univerzalnost karakteristika nacionalnog bića različitih naroda.
Ovo osobeno delo iz sfere specijalizovanih lingvističkih rečnika, svojom koherentnom metodološkom bazom, precizno postavljenim i realizovanim ciljevima, originalnom građom, kao i mnogostrukom, interdisciplinarnom primenom, predstavlja značajni doprinos razvoju srpske leksikografije. Kao logični nastavak opisa iznetog u prvom tomu (od stimulusa ka reakciji), drugi tom (od reakcije ka stimulusu) pruža celovit uvid u verbalno-asocijativnu mrežu leksikona srpske jezičke ličnosti, što ga čini unikatnim fenomenom u srpskoj leksikografiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rečnici srpskog jezika , Leksikografija , Srpski jezik
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Službeni glasnik:Beogradska knjiga; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 720 str.; 978-86-519-1072-5;