knjizara.com
O proseravanju

Hari G. Frankfurt (autor)

O proseravanju
rasprodato

Na samom početku knjige, Frankfurt odgovara na pitanje koje se prirodno nameće: Zašto pisati ogled o baljezganju? "Jedno od najupadljivijih svojstava naše kulture jeste to što obiluje baljezganjem. To svako zna. Svi dajemo svoj doprinos. Ali ovu situaciju uzimamo zdravo za gotovo. (...) Stoga nemamo jasnu predstavu šta je baljezganje, zašto ga toliko ima, i kakva je njegova funkcija. Nedostaje nam svesno razvijeno razumevanje značaja baljezganja. Drugim rečima, nemamo teoriju."

Zadatak filozofa običnog jezika – Frankfurtova knjiga pisana je u toj tradiciji – sažeto je iskazan Vitgenštajnovim određenjem filozofije kao borbe protiv jezičkih zabluda. Jedna od mnogih n

aših zabluda vezana je za verbalno sranje, odnosno kenjanje i baljezganje. Rasprostranjenost ove pojave čini je preterano bliskom, stvara utisak da tačno znamo o čemu se radi, i navodi nas da prihvatimo pogrešne kriterijume kada odlučujemo da li sagovornik (ili javna ličnost koja nam se obraća putem medija) naprosto kenja, odnosno baljezga.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Moral i društvo
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: VEGA media; 2006; latinica; 20 cm; 43 str.; 86-83425-98-3;