knjizara.com
O njima za nas
prilozi istoriji srpske sociologije

Dragoljub B. Đorđević (autor)

O njima za nas
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Pisanje i objavljivanje istorije sociologije zamašan je i odgovoran poduhvat, te izlaženje na megdanluk ovom izazovu nije bilo preterano popularno među domaćim sociolozima. Razaznavanje prirode društvenog univerzuma prioritet je sociologije kao naučne discipline, dok je u opisu poziva socioloških delatnika da periodično izveštavaju o njenim dometima i doprinosima u nacionalnim i svetskim okvirima.

Dragoljub B. Đorđević zatočnik je sociologije. Moglo bi se kazati, parafrazirajući jedan od naslova iz njegove knjige, i dobri duh sociologije u Srbiji. Svestan je mnogolikih neurednosti esnafa koji krune i zatomljuju ugled domaće sociološke nauke. Uz realno nespo

kojstvo, u njegovom misaonom plasteniku preovladava stidljivi optimizam. Na koncu, ova knjiga čini sliku o sociologiji boljom no što u realnosti jeste.

Obdelavanje sociološke njive je teretni posao, koji naš autor predano obavlja, evo, i na pragu osme decenije života. Poželimo mirno more i uspešnu plovidbu njegovom sociološkom korabu. Verujemo da će se njegov stvaralački opus jednog dana naći „na meti“ mlađih generacija sociologa, jer, sasma je sigurno, predstavlja nezaobilazan kamičak srpskog sociološkog mozaika s kraja dvadesetog i početka dvadeset i prvog veka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija , Istorija sociologije
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 189 str.; 978-86-515-2259-1;