Noel Stretfild

Noel Stretfild je rođena 1895. u Engleskoj u porodici anglikanskog sveštenika. Sebe je smatrala za sasvim običmu i najmanje lepu od tri sestre, a bila je prilično buntovna i tvrdoglava. Tokom I Svetskog Rata je radila u fabrici municije. Posle rata je odlučila da uči za glumicu. Za deset godina na pozornici nije postigla neki naročit uspeh, ali je stekla dragoceno znanje o pozorišnom životu, koje je kasnije iskoristila u svojim knjigama.

Tvrdila je da ima fotografsko pamćenje i da je to tajna njenog uspeha kao pisca. Mogla je da se u mislima vrati u detinjstvo i da se priseti uživanja u ljubimcima, raspustima i praznicima, kao i jada zbog ljubomore ili grdnje. Napisala je 85 knjiga za decu, mnoge se štampaju i danas. U njenim najboljim knjigama čitalac može da živi zajedno sa glavnim likovima, da se uživi u njihova osećanja, možda baš zato njene knjige privlače mlade čitaoce iznova i posle 50 godina od prvog objavljivanja.

Deca u njenim knjigama naporno rade, nemaju dovoljno novaca i planiraju da što pre profesionalno nastupaju. Njeni likovi nastavljaju da žive u mašti čitalaca i dugo pošto je knjiga pročitana. Umrla je 1986. godine.

Noel Stretfild je dobitnik Karnegi nagrade za dečju književnost.

autor Noel Stretfild

1 naslova [prikazano 1-1]

Pozorišne cipelice

Noel Stretfild

Broširani povez, Mono & Manjana, 2012, ISBN: 978-86-7608-091-5, latinica
Pre nego što su Sorela, Mark i Holi stigli da se snađu, život im se potpuno promenio. Kada je vojska javila da im je otac nestao u ratu, poslati su ...

U korpu

559 din

Stara cena:699 din

Ušteda:140 din (20%)