knjizara.com
Ninđucu : uključujući drevni tekst Šoninki

Zed Baret (autor)

Ninđucu : uključujući drevni tekst Šoninki
rasprodato

Ova knjiga je prvobitno bila zamišljena samo kao prevod Šoninkija, priručnika ninđucua iz XVII veka. Međutim, zato što su unazad pola veka istaknuti Zapadnjaci objavili više dobrih knjiga o ninđama i ninđucuu i svoje čitaoce donekle pripremili za prihvat tog, u pojedinim delovima izuzetno teškog štiva za razumevanje, smatrali smo neophodnim da pomoću „ubrzanog kursa“ omogućimo našem čitaocu da premosti pomenuti jaz.

Drugim rečima, s prva dva poglavlja hteli smo na najbrži mogući način da razvejemo sve predrasude u vezi s pojmovima ninđa i ninđucu, a posredstvom trećeg da olakšamo pristup Šoninkiju.

Treće poglavlje, Šoni

nki – njegova kulturna i filozofska pozadina, predgovor je francuskom prevodu Šoninkija iz pera Aksela Mazuera. Uvršten je u ovu knjigu iz prostog razloga što Mazuer argumentovano i znalački ukazuje na nesumnjivo kinesko poreklo znanja i veština kojima se odlikovala ratnička elita Japana. Naravno, namera mu nije bila da podrije originalnost pisca Šoninkija, već da ukaže na mogućnost boljeg uvida u poruku tog priručnika (naročito onih poglavlja u 4. ili završnom svitku) sa stanovišta onog što danas znamo o psihologiji i praksi šingon i zen budizma i opštevažećim dijalektičkim zakonima ratovanja jasno artikulisanim u Sun Ceovoj „Veštini ratovanja“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japan , Borilačke veštine
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Babun; 2018; Broširani povez; latinica; 19 cm; 216 str.; 978-86-80792-12-5;