knjizara.com
Nikola Tesla inspiracija

Radmila Satarić (autor)

Nikola Tesla inspiracija
1080 din
Stara cena: 1200 din
U korpu

Umetničkom opusu Radmile Satarić dodat je još jedan biser, roman o znamenitom srpskom naučniku, blistavog uma, Nikoli Tesli – Nikola Tesla inspiracija.
Bitan supstrat na kome je iznikao ovaj roman je faktografija koju Satarić suvereno koristi sa imaginacijom. Njen posvećen i sistematičan, istraživački rad na tekstu vidi se u brižljivo odabranoj prepisci sa rodbinom (sestrama Maricom Kosanović, Angelinom Trbojević i Milkom Glumičić i sestrićima Nikolom Trbojevićem i Savom Kosanovićem) koja je pohranjena u njegovom muzeju u Beogradu. U romanu autorka o

tkriva i jedan detalj iz svoje privatnosti koji se tiče susreta njenog sina, tada studenta elektrotehnike, Stefana, sa Viljemom Terboom, unukom Tesline sestre Angeline. Hroničarski književničin pristup obogatilo je i korišćenje knjige Drenke Dobrosavljević Nikola Tesla, znanje, misao, stvaralaštvo, obrazovanje.
Da književnica nije ostala nedorečena ni u jednom segmentu Teslinog života i da ništa nije prepuštala slučaju, vidimo u delu u kome detaljno analizira i njegov kaligrafski rukopis, taksativno nabraja sve nagrade i priznanja koje je dobio za života, a beleži i sve značajne institucije koje nose naučnikovo ime.
Iz svakog dela romana treperi artizam Radmile Satarić inspirisan delom velikog naučnika, pa otuda i takav naslov Nikola Tesla inspiracija. Međutim, za nju Tesla nije konačna odrednica, već samo jedna značajna karika koja mora da se nastavi rađanjem novog genija.
Dušica Maticki

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 324 str.; 978-86-515-2167-9;