Netipičan tip

Tom Henks (autor)

Netipičan tip

934 din

Stara cena: 1099 din

U korpu

Ova zbirka od sedamnaest izvanrednih priča dokazuje da je dvostruki oskarovac Tom Henks podjednako talentovan pisac kao i glumac.
Istočnoevropski emigrant blage naravi stiže u Njujork pošto ga je građanski rat u njegovoj zemlji lišio žene i razorio mu život. Čovek koji voli kuglanje odigra savršenu partiju, pa još jednu i još jednu, sve dok ne postane slavan u kuglaškom svetu i primoran je da odluči hoće li mu savršenstvo i slava upropastiti sve ono što zaista voli. Ekscentrični milijarder i njegova odana desna ruka otiskuju se na putovanje u unutrašnjost Amerike i otkrivaju motel koji je ostao bez gostiju, ljubav i poneku mrvicu stvarnog života.

Ovo su samo neke od priča u prvoj zbirci Toma Henksa, pametne, neočekivane, tople i, za milione onih koji vole Henksa, štivo koje se neizostavno mora pročitati.

„Sedamnaest priča širokog dijapazona i mašte – s ponekom pisaćom mašinom u svakoj od njih. Samo jedna priča u Henksovoj prvoj zbirci ima među junacima i glumca – oštra satira bogata dragocenim pojedinostima za kakve može da zna samo neko dobro upućen u promotivne filmske turneje po Evropi. ...Čudo jedno šta sve Henks ume da napiše o kucanju na mašini. Dijalozi su mu takođe odlični. Je li čitao Vilijama Sarojana? Trebalo bi da ga pročita. Mada u njegovim pričama ima one opšteameričke umiljatosti, humora i osećajnosti kakve povezujemo s njegovim filmskim ulogama, Henks piše kao pravi pisac, ne kao filmska zvezda.“ Kirkus Reviews

„Netipičan tip pruža toplu ljupkost i nostalgiju za nekim nežnijim i jednostavnijim vremenima – svejedno što ni ona možda nikad nisu bila ni toliko nežna ni toliko jednostavna... Čak i kada piše o tako ozbiljnim temama kao što su dugotrajna napetost, strah i napori za vreme ratnih borbi ili kockanje u sopstveni život emigranata koji beže od progona u svojoj zemlji, Henks uvek uspe da pronađe i nešto toplo i nežno.“ NPR

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Laguna; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 402 str.; 978-86-521-3337-6;