Nemeza

Filip Rot (autor)

Nemeza

814 din

U korpu

Leto 1944. U ekvatorijalnom Njuarku vlada paklena vrućina. Zastrašujuća epidemija hara gradom a nad decom se nadvija pretnja od paralize, doživotne invalidnosti, čak i smrti. Pošteni energični dvadesettrogodišnji nadzornik igrališta Baki Kentor posvećen je svojoj dužnosti i razočaran što zbog slabog vida ne može da služi u ratu. Ali ubrzo shvata da se rat odvija i na dečjem igralištu, u jevrejskom kvartu Vikvajiku. To je njegov rat. Rat protiv nevidljivog neprijatelja čije su žrtve oni najnedužniji.Dok polio pustoši Bakijevo igralište, Rot nas vodi kroz emocije i stanja koje ovakva pošast donosi sa sobom: strah, paniku, bes, zbunjenost, patnju, bol, odgovornost, moralne dileme i preispitivanje vere u Boga.

Nemeza je maestralno umetničko delo, napet roman s veštim obrtom.
DŽ. M. Kuci, New York Review of Books

Rotova moćna priča, smeštena u njegov rodni grad napadnut jezivom bolešću, osvojiće vaša srca. Još jedno njegovo remek-delo.
Sunday Times

Skladna grčka tragedija u čijoj je pozadini epidemija poliomijelitisa koja hara Njuarkom u Nju Džersiju tokom leta 1944.
Financial Times

Umeće da spoji trivijalno i ozbiljno načinilo je Rota jednim od najznačajnijih savremenih pisaca, a to nigde nije tako jasno izraženo kao u njegovim poslednjim knjigama.
Independent

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Paideia; 2013; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 144 str.; 978-86-7448-575-0;