Nasmijati psa

Olja Savičević-Ivančević (autor)

Nasmijati psa

420 din

Stara cena: 495 din

U korpu

Dvadeset dve kratke priče za dugo uživanje čine zbirku „Nasmijati psa“, prozni prvenac Olje Savičević Ivančević. Njihovi akteri su najčešće zanesenjaci, s pomalo ironičnim i ležernim odnosom prema životu. Ima u ovim pričama i raspoloženja splitskog festivala, zasijaju posteri pop zvezda, pa uleti Caveov motiv, ambijentalizovanje nas podsjeća na Flanery O"Connor, strip-junakinje uvode pravdu, putuje se kroz road muvie, u avanture, vešto pripoveda, dok nam filigranski stil sve vreme pokazuje da autorka nije slučajno objavila tri zbirke poezije.


U knjizi ima lokalnog kolorita, nostalgičnih uspomena iz detinjstva, odrastanja na asfaltu, zaboravljenih priča iz školskih klupa, prepisanih iz nevidljvih spomenara. Ima u njoj porodične pripovesti, malo sreće, malo tuge, malo šlagera. Čitajući ih ne nalazimo prepreke koje bi nas zaustavile u upijanju ispričanog sadržaja. Upravo iz ovakvog, dislociranog prostora, progovara Olja Savičević Ivančević.
U ovim vješto napisanim, nostalgičnim i na mahove arhaičnim pričama o djetinjstvu, ljubavi ili smrti koja dolazi u san, a izlazi u obliku male kvržice na dojci, Olja Savičević Ivančević kao da je uskrsnula jedan potonuli svijet u kojemu prostor služi kao estetizirana kulisa, ali su zato ljudski odnosi pravi i bolno uvjerljivi.
Zoran Ferić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Samizdat B92; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 136 str.; 978-86-7963-329-3;