knjizara.com
Naše patnje i naše borbe

Milan Čemerikić (autor)

Naše patnje i naše borbe
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Pred čitaocima je knjiga pregalaca i propagandista borbe za oslobođenje i ujedinjenje, pod naslovom Naše patnje i naše borbe, koja je objavljena 1917. godine u štampariji Ujedinjenje osnovanoj u Ženevi. Sama biblioteka Jugosloveni u Svetskom ratu, kako se imenovala edicija u kojoj je ova knjiga izašla, jeste produkt delovanja Srpskog novinarskog biroa u Ženevi koji je počeo sa radom 14. marta 1916. godine.
Vesti koje je prikupljao i štampao Biro u Ženevi korišćene su za izdavanje i drugih sličnih publikacija pa i ove knjige. Dakle, knjiga

je zbirka dokumenata poreklom iz različitih izvora, prikupljenih sa ciljem da budu sugestivni argument u prilog zadatog političkog cilja – ujedinjenja. Nakon srpskog izdanja 1917, zbirka je objavljena i na francuskom jeziku početkom aprila 1918.
Knjigu je priredio saradnik Biroa Milan Čemerikić, jedan od organizatora Skupštine Otomanskih Srba u Skoplju 1909.
Cilj brošure Naše patnje i naše borbe bio je da opravda projekat borbe za oslobođenje i ujedinjenje pred očima porobljenih, pred očima jugoslovenskih emigranata, srpske i crnogorske izbegličke populacije te iseljeničke dijaspore, posebno one u SAD.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorijski

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 184 str.; 978-86-515-1727-6;