knjizara.com
Napred u otadžbinu : proboj Solunskog fronta

Žika Živulović (autor)

Napred u otadžbinu : proboj Solunskog fronta
rasprodato

Polovinom septembra 1918. godine započeo je konačni proboj Solunskog fronta. Načelnik srpske Vrhovne komande vojvoda Živojin Mišić izdao je komandu: “S nepokolebljivom verom i nadom junaci napred u otadžbinu!”

I upravo ovaj poklič “Napred u otadžbinu!” naslov je jedne autentične knjige koja je doživela svoje reizdanje upravo povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta kod beogradskog izdavača Interpress. Autor Žika Živulović

Serafim dugogodišnji novinar Politike, pisac i publicista, tokom svog stvaralačkog veka objavio je oko 3000 reportaža, tri knjige humoreski, komedije koje su igrane na scenama širom Jugoslavije, a pisao je i humorističke serije za televiziju. BAvio se istorijom Srbije 19. i 20. veka, do 1918. godine i iz te oblasti objavio 36 feljtona i nekoliko knjiga (Najveće bitke Prvog srpskog ustanka, 1981, Timočka buna, 1984, Napred u otadžbinu, 1989, Nepokorena Srbija, 1995 i Junaci odbrane Beograda 1915, 1995). Povodom obeležavanja 80 godina od proboja Solunskog fronta prikazana je 1998. godine njegova TV serija od šest dokumentarnih epizoda.

Iako je knjiga Napred u otadžbinu imala dva izdanja, pre ovog jubilarnog povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata i proboja Solunskog fronta, a posle prvog izdanja 1989. godine doživela veliki uspeh kod čitalaca, stičemo utisak da su i knjiga kao i njen autor pomalo istisnuti iz sećanja. Kako se navodi u recenziji, i istoričari i književnici prema ovoj knjizi ponašali su se indiferentno, iako je pisac, koristeći ogromnu građu i svedočanstva ratnika, istoriografski prikazao rat od vremena boravka srpske vojske na Krfu do knačnog ulaska u oslobođeni Beograd 1918. Ono što ovu knjigu čini dragocenom je što autor živim pripovedačkim stilom, živopisno beleži i pamti mnoge događaje, ličnosti, bitke, zanimljivosti, anegdote, ali i veliki broj neposrednih učesnika, ratnika, običnih vojnika i nižih oficira koje istorija nije upamtila i koji samo žive (ako žive) u sećanju svojih potomaka. Ova jedinstvena “ratna knjiga” približava nam i dočarava vreme i stradanja Prvog svetskog rata, ali i tu upornost, hrabrost i slavu vojske koja je, posle svih žrtava i lomova, uspela da učini skoro nemoguće i potuče do nogu nadmoćnog neprijatelja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija , Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Interpress; 2. izdanje, 2017; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 322 str.; 978-86-7561-183-7;