knjizara.com
Najtraženiji čovek

Džon le Kare (autor)

Najtraženiji čovek
rasprodato

Hamburg, gluvo doba noći. Ispijeni momak u dugom crnom kaputu tumara ulicama lučkog grada. Oko vrata nosi kožnu vrećicu s pozamašnom sumom novca, a predstavlja se kao pobožni musliman. Da li je taj tajnoviti momak zaista onaj za kojeg se izdaje?

Uprkos poodmaklom dobu, Le Kare poletno i neumorno pomera granice; ovoga puta, u središtu napete priče o zagonetnom imigrantu Isi – čečenskom muslimanu koji je pobegao iz zloglasnog turskog zatvora zatekla su se dva nepomirljiva lika: prevejani britanski bankar Tomi Bru i mlada idealistkinja Anabel, advokat za ljudska prava, rešena da Isu poštedi deportacije. Anabel će usk

oro shvatiti da joj je Isin spas važniji od sopstvene karijere. Tomi Bru će osetiti kako se njegovo ledom okovano bankarsko srce raskravljuje. U pozadini zamršene priče o međunarodnom terorizmu, pranju novca i sukobu interesa tajnih agenata triju zemalja, stvara se neobičan ljubavni trougao.

Kao i obično, Le Kare majstorski dočarava prećutnu okrutnost obaveštajnih službi i užas onih koji, ništa ne sluteći, nehotice odškrinu vrata što dele svakodnevni život od sveta tajnih agenata, znalački ponire u višeznačan odnos između ispitivača i njegove žrtve, opčinjen, ujedno i zgrožen beskrupuloznim iskorišćavanjem ljudskih slabosti.

Roman je zasnovan na istinitoj priči o turskom državljaninu Muratu Kurnazu, uhapšenom u Pakistanu 2001. godine, koji je tvrdio da je podvrgnut mučenju u američkom zarobljeničkom logoru u Kandaharu (Avganistan) i u zatvoru Gvantanamo bej na Kubi.

Najtraženiji čovek još jedan je u nizu ekranizovanih Le Kareovih romana. Film koji je okupio ekipu izuzetnih glumaca kao što su Filip Simur Hofman, Robin Rajt i Vilijam Defo, premijerno je prikazan 2014. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Trileri
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Evro Book; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 334 str.; 978-86-505-2661-3;