knjizara.com
Na prelomu epoha

Boris Nad (autor)

Na prelomu epoha
1320 din
U korpu

Duh vremena. To je naslov rubrike u beogradskom nedeljniku Pečat, u kojoj su proteklih godina, većinom, objavljivani članci koji su ušli u ovu knjigu. Drugi deo knjige, sasvim ravnopravno, čini jedan mogući izbor autora iz kolumni koje su redovno, počev od kraja 2018, pisane za sajt Novi Standard. Zašto se autor uopšte odlučio da knjigu sačini od onog što je već objavljeno, kao neka vrsta neposredne reakcije na „tekuće događaje“ i svedočanstava iz prve ruke? Ovi tekstovi su često pisani bez ikakve vremenske distance, ali to nisu, ili ne bi trebalo da budu, dnevni, još manje dnevno-politički komentari.
Prvi razlog za ovu

knjigu je ono što Dragoš Kalajić naziva tipično evropskim vrednosnim sudom, koji daje prednost „večnoj knjizi“ u odnosu na „prolaznu štampu“, a koja već „silom svog obilja uglavnom završava na smetlištu“. Drugi, ne manje važan su pitanja radoznalih čitalaca povremeno upućivana piscu: da li postoji knjiga u kojoj se mogu naći tekstovi od kojih su neki (neki, ne svi), na koncu, i ušli u ovaj izbor.
Autor, međutim, kao što to obično biva, „nije sposoban za samovrednovanje“. Zbog toga ovaj izbor nije vrednosni, a nije ni nasumičan ni hronološki. Otvaraju ga naizgled apstraktna razmišljanja o „poslednjim vremenima“ i o prirodi civilizacije u kojoj živimo; ostatak su mnogo „konkretnija“ razmatranja, koja polaze od onog hic et nunc (ovde i sada).

U kakvom istorijskom trenutku mi u stvari živimo? Mnogi znaci ukazuju da je u pitanju doba na prelomu (istorijskih) epoha. Nije bez značaja ni to da li živimo na Balkanu, na jugoistoku kontinenta koji se naziva Evropom, ili na jednom malom i zabačenom poluostrvu Velike Evroazije, kao što ne možemo zanemariti ni kojem etnosu ili kulturi pripadamo. U ovoj knjizi naročita pažnja se posvećuje „Istoku“ i Slovenima – Rusima i Srbima, pre svega. Mogu li Sloveni stvoriti civilizacijsku alternativu umirućoj civilizaciji Zapada i spasiti Evropu na umoru? Ovu ideju delili su, među mnogim drugim, i tako različiti autori kao što su Emil Sioran i Dragoš Kalajić. Sloveni će, pisao je ovaj poslednji, spasiti i preobraziti ovaj svet.


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Pešić i sinovi; 2019; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 207 str.; 978-86-7540-332-6;