knjizara.com
Muškarci vole plavuše

Anita Lus (autor)

Muškarci vole plavuše
1103 din
Stara cena: 1298 din
U korpu

Anita Lus (1888-1981) - književnica, glumica, prva žena scenarista u Holivudu, objavila je 1925. Svoj prvi roman Muškarci vole plavuše, koji je odmah postao veliki hit, potisnuvši u drugi plan takve romane kao što su Ficdžeraldov „Veliki Getsbi“ i Drajzerova „Američka tragedija“.

Roman Muškarci vole plavuše dobio je silne pohvale ni manje ni više nego od Džojsa, Foknera, F. S. Ficdžeralda, Šervuda Andersona, H. Dž. Velsa, Hakslija i drugih istaknutih pisaca XX veka. Selindžer je možda bio inspirisan stilom ovog romana kada je, 20 godina kasnije, pisao „Lovca u žitu“. Knjiga je prevedena na sve važnije jezike sveta (objavljena je i u Rusiji i Kini).

Muškarci vole plavuše,

ili „prosvetljujući dnevnik profesionalne dame“ prati avanture „flaperke“ (izraz za mlade slobodoumne devojke tog vremena) čije je umetničko ime Lorelaj Li i njene vickaste prijateljice Doroti, u potrazi za bogatom gospodom po Americi i Evropi. Duhovit i spontan pristup ovoj temi učinio je ovaj roman besmrtnim. Po njemu su u Holividu snimljena dva filma, prvi 1928, a drugi, poznatiji, u kome glumi Merilin Monro, 1953. godine.

„. . .I onda mi je Doro rekla da mu je pokazala smaragd i rekla mu da sam ga kupila jer mi dobro ide uz zelenu haljinu, ali sam u?ekala haljinu pa je Lulu dobila i smaragd i haljinu. Onda je rekla da mu je pokazala bisernu ogrlicu i rekla da sam zažalila što nisam kupila roze bisere jer su beli tako obični, pa sam dala Lulu da ih poskida sa ogrlice i ušije ih na negliže. Onda mu je rekla kako joj je bilo žao što hoću da kupim drago kamenje iz ruske krune jer ima osećaj da donose nesreću, ali da sam joj rekla kako ću ih, ako otkrijem da zbilja donose nesreću, baciti preko levog ramena u reku Hadson u noći mladog meseca, pa će to odneti kletvu. . .“

„. . . Kad god bih se verila, rekla mu je, nešto bi se desilo mom vereniku. Onda je Henri pitao šta na primer. Doroti mi je rekla da je nekoliko njih završilo u ludnici, jedan se ubio zbog dugova, dok se zavod za sirotinju brine o ostalima. . . “

Muškarci vole plavuše

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: L.O.M.; 2023; latinica; 21 cm; 155 str.; 978-86-7958-345-1;