knjizara.com
Mračna komora

Luiz Velš (autor)

Mračna komora
416 din
Stara cena: 463 din
U korpu

Šokantna i uverljiva knjiga, stilski sofisticirana, filmski napeta i poetski elegična. Iza kulisa krimi zapleta, kriju se izuzetno visoki literani dometi, zbog čega je roman Mračna komora i dobio uglednu nagradu Saltajer, za najbolje debitantsko ostvarenje u 2002. godini, a već je i preveden na desetak svetskih jezika.

Roman odiše mračnom atmosferom Glazgova poslednje decenije dvadesetog veka – grada za koji bi se moglo reći da predstavlja jednog od protagonistu romana. Posle smrti jednog kolekcionara, Rilke - ekscentrik i činovnik u jednoj akcionarskoj kući u Glazgovu - dobija zadatak da popiše njegovu zaostavštinu umetničkih dela. Nailazi na ero

tske fotografije stare nekoliko decenija na kojima je prikazano silovanje i ubistvo mlade devojke. Uznemiren ovim otkrićem, Rilke kreće u istraživanje prastarog zločina. Prateći dostupne tragove, on obilazi antikvarnice, porno-šopove, barove, biva hapšen i dospeva u samo srce podzemlja Glazgova

"Zadivljujući prvi roman koji je Velšovu katapultirao u ligu superzvezda, istovremeno intrigantnog zapleta i lirskog glasa, napet i poetičan, ubedljiv i indirektan."

The Times

"Ova elegična, elegantna i evokativna knjiga je originalni i ubedljivi prvi roman. Retki su slučajevi da se gotski materijal toliko istančano obradi."

Daily Telegraph

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2005; latinica; 21 cm; 268 str.; 86-84599-21-7;