knjizara.com
Moral i dogma - Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Obreda Slobodnog Zidarstva

Albert Pajk (autor)

Moral i dogma - Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Obreda Slobodnog Zidarstva
9350 din
U korpu

U republici se govor u velikoj meri takođe zloupotrebljava; ako je upotreba govora uzvišena, njegova zloupotreba je najmrskija mana. „Retorika“, kaže Platon, „veština je upravljanja umovima ljudi.“ Ali u demokratiji je uobičajeno da se misao skriva u rečima, prekriva se, pa se brbljaju gluposti. Odsjaj i sjaj intelektualnih mehura, kao onih od sapunice, pogrešno se smatraju odrazom pameti genija. Bezvredni pirit pogrešno se smatra zlatom. Čak i intelekt podržava intelektualno žongliranje, balansiranje mislima, kao kad žongler balansira alkama svog lanca. U svakom kongresu p

ostoji neiscrpni tok brbljanja i stranačka bučna podlost u diskusijama, sve dok moć govora, kao privilegija čoveka i veliki božji dar, ne postane ništa više od kreštanja papagaja ili majmuna. Prost govornik, bez obzira na to koliko je tečan u govoru, lišen je dela u danu odluke.

Postoje muškarci brbljivi kao žene i isto toliko vešti u baratanju jezikom: čuda od govornika, a nikakvi stvaraoci. Previše pričanja, kao i previše razmišljanja, ubija moć delanja. U ljudskoj prirodi misao postaje savršena tek kad je usklađena sa delom. Tišina je majka obema. Trubač nije najhrabriji među hrabrima. Čelik, a ne mesing, pobeđuje. Stvaraoci velikih dela su vrlo spori i nepažljivi u govoru. Postoje ljudi koji su rođeni i stvoreni za izdaju. Patriotizam je njihova roba, a njihov kapital je govor. Ali nijedan uzvišeni duh ne može da moli kao Pavle i bude nepošten prema sebi kao Juda.

Varalice isuviše često vladaju u republikama. Čini se da su oni uvek u manjini; njeni čuvari su samoimenovani, a nepravedni napreduju više od pravednih. Despot, kao rika lava u noći, guši buku jezika i govora, kao pravo slobodnog čoveka stečeno rođenjem, i ono postaje tričarija porobljenih.

Sasvim je tačno da republike samo ponekad i slučajno biraju najmudrije, ili čak manje sposobne među nesposobnima, da upravljaju njome i donose zakone. Ako bi genije, naoružan znanjem i pameću, preuzeo uzde, narod bi ga poštovao; ako bi sam sebe skromno predložio za vlast, odmah bi bio udaren u lice, čak i kada je država u velikim mukama, agonijama i nesrećama, a on neprocenjiv za njen spas. Uporedite ga sa razmetljivcima i površnima, uobraženima, neznalicama i drskima, varalicama i šarlatanima, i rezultat ni u jednom trenutku neće biti neizvestan. Presude zakonodavca i naroda su poput presuda porote – samo su ponekad i slučajno ispravne.

Službe, istina, obasipaju poput nebeske kiše, kako pravedne tako i nepravedne. Rimski auguri[1], koji su imali običaj da se svakom smeju u lice sa prostom vulgarnošću, i sami su bili zagolicani sopstvenim lukavstvom; ali nije potreban nijedan augur da zavede narod. On sam sebe spremno obmanjuje. Pustite republiku da nastane kako okolnosti odrede i neće proći mnogo pre nego što uzdigne imbecilnost na visoke položaje; i, uz površne izgovore, kada se izduva u saopštenjima, napašće sva svetilišta. Tada će nastati najnemoralnija partnerstva, čak i protiv vere u pravo, i najnečasnija imenovanja će biti stalno činjena, iako svako od takvih imenovanja ne samo da predstavlja nezasluženu uslugu, već može da natera stotine poštenih obraza da pocrvene zbog nepravde (...)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slobodni zidari , Masoni
Ostali naslovi iz oblasti: Alternativna učenja

Izdavač: Metaphysica; 2021; Broširani povez; latinica; 21 cm; 1000 str.; 978-86-900835-7-2;