knjizara.com
Mlada Bosna - časopis Gradac 175 - 177

Mlada Bosna - časopis Gradac 175 - 177
rasprodato

Časopis za književnost, umetnost i kulturu GRADAC u svom dvobroju povodom stogodišnjice pokreta MLADA BOSNA, koji je priredio Muharem Bazdulj, preispituje stereotipe u percepciji ove organizacije sa istorijskog, oslobodilačkog, književnog, jugoslovenskog, pesničkog, nacionalnog, revolucionarnog i pseudomitološkog stanovišta.
"Prilozi koje donosi ovaj svezak Gradca Mladoj Bosni prilaze iz različitih perspektiva. Tu je, najpre, istorijski okvir, te priča o Sarajevskom atentatu montirana kroz izvještaje nekoliko autora (Ljubibratić, Dedijer, Smit...). Tu su zatim

tekstovi najvećih jugoslovenskih pisaca, koji su listom, makar i različitim intenzitetom, bili vezani za Mladu Bosnu (Andrić, Krleža, Crnjanski, Ujević...). Tu su, naravno, i radovi samih mladobosanaca (Gačinović, Vidaković, Jevtić...), kao i svojevrsni portreti pojedinih značajnih ličnosti iz Mlade Bosne (od Mitrinovića do Ilića)... Danas, kad Jugoslavije nema, a kad se Mlada Bosna uglavnom prezire, a medju malobrojnima koji je slave najviše je onih koji to čine iz pogrešnih razloga i na pogrešan način, pravo je vrijeme da mladobosancima bude posvećen jedan svezak književnog časopisa. " (M. Bazdulj)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Časopis Gradac
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Umetničko društvo Gradac; 2011; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 286 str.;