Mister X - Džordž Kenan u Beogradu (1961-1963)

Dragan Bisenić (autor)

Mister X - Džordž Kenan u Beogradu (1961-1963)

998 din

U korpu

Knjiga je proizvod jednostavnog uočavanja da o ličnosti i njegovoj ideji „obuzdavanja“ (containment) - koja je bila osnov američke hladnoratovske strategije i tako presudno oblikovala svet i borbu dve supersile, širom sveta, od SAD preko Kine do Rusije - postoji ogromna literatura, a da na celom području nekadašnje Jugoslavije ne postoji ništa sistematično napisano, uprkos činjenici da je Džordž Kenan službovao kao Kenedijev ambasador u Beogradu.
Ambasador RS u Egiptu i autor knjige Dragan Bisenić ukazao je da sam proces pisanja knjige nije bio nimalo lak i da je osnovna ideja bila da se Kenanovim delovanjem bavi samo na prostoru koji se tiče Jugoslavije.

„Fokus mog interesovanja je bio da odgonetnem gde se nalazi početak američkog interesovanja za našu zemlju. U knjizi se mogu pronaći razlozi za trenutne odnose i način na koji se gleda na Srbe kroz oči američke javnosti“, objasnio je on. Bisenić je nastojao da pokaže da je čovek nosilac politike, da on utiče na nju i da ona ima ljudsko obličje. „Napisao sam knjigu o Džordžu Kenanu, jer je bitno setiti se ljudi koji su nas uvek podržavali i ne dozvoliti da padnu u zaborav“, zaključio je on.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Diplomatija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Klub Plus; 2012; latinica; 21 cm; 275 str.; 978-86-87097-15-5;