knjizara.com
Minima moralia - refleksije iz oštećenog života

Teodor V. Adorno (autor)

Minima moralia - refleksije iz oštećenog života
1650 din
U korpu

Glasoviti predstavnik bivše ?frankfurtske škole? filozofije Teodor Adorno obeležio je misao 20. veka i ostavio bogat opus. Kod nas je poznat, pre svega, po knjizi ?Filozofija nove muzike?, koju je za čuvenu Nolitovu biblioteku ?Sazvežđa? 1968. preveo Ivan Foht. Sada smo u prilici da čitamo njegovo takođe rano delo(1951) ?Minima moralia?. NJegov podnaslov je refleksija iz oštećenog života i pisano je u tri dela od 1944. do 1947. godine. Neposredan razlog za rukopis pružio je pedeseti rođendan Maksa Horkhajma. Tim povodom sam Adorno će zapisati: ?Izvedba je došla u jednoj fazi u kojoj smo, plaćajući danak spoljnim prilikama, morali da prekinemo rad. Knjiga je rada d

a objedini zahvalnost i vernost time što ne priznaje prekid. Ona je svedočanstvo jednog dialoljue interiuer:u njoj se ne nalazi nijedan motiv koji nije isto tako pripadao Horkhajmeru kao i onom koji je našao vremena za formulisanje?.
Označena kao negativna dijalektika i kritička teorija društva, Adornova misao ovde kao središnji motiv ima spasenje beznadežnog. U nizu malih ogleda, gotovo aforizama, mozaički je izložena cela teorija, tako da neki, poput Habermasa, misle da su ?Moralia? glavno Adornovo delo. Poznato Adornovo svedočenje da sve duhovne i humane tvorevine moraju propasti, i da je subjekat definitivno izgubio pravi trag, pokazane su i u ovoj knjizi, koja je još od naslova pokušala da bude ?barem? minimalna etika.


Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2001; Broširani povez; latinica; 18 cm; 321 str.;