knjizara.com
Mikenski svet

Džon Čedvik, Petar Hr. Ilijevski (autor)

Mikenski svet
rasprodato

Dešifrovanje linearnog B pisma 1952. godine iznenada je oživelo svet mikenske Grčke. Posle ovog otkrića i više od dvadeset godina predanog rada, naučnici su danas u mogućnosti da protumače pisane dokumente i da na osnovu njih rekonstruišu živu sliku života u tom periodu, na način na koji arheologija to nije u stanju.
Džon Čedvik, koji je asistirao Ventrisu u dešifrovanju, imao je istaknutu ulogu u ovom poduhvatu. Na osnovu najnovijih istaživanja on je otvorio vrata novog sveta – sveta mikenske Grčke gledane očima njenih stanovnika. Dešifrovanjem suvop

arnih i beživotnih glinenih tablica Čedvik pokazuje kako možemo da saznamo o proizvodnji bronze, strankinjama-robinjama, ili čak o ljudskom žrtvovanju. Ne manje značajno je i poređenje najnovijih podataka sa Homerom, koji narušavaju predstavu o njemu kao o pouzdanom izvoru.
Prvi put smo u stanju da dopunimo dobro poznatu arheološku sliku sa opisima samih Mikenjana... Knjiga treba da bude interesantna svakome ko se bavi grčkom arheologijom i istorijom, narocito Bronzanim dobom i počecima grčke civilizacije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka , Stara Grčka , Istorija stare Grčke
Ostali naslovi iz oblasti: Arheologija

Izdavač: Utopija; 2002; latinica; 20 cm; 264 str.; 86-84175-02-6;