Mesec u kavezu

Soe Valdes (autor)

Mesec u kavezu

rasprodato

Roman o hrabroj i buntovnoj Remedios Varo, jednoj od najboljih slikarki nadrealizma koja je nezasluženo ostala u senci svojih savremenika.
„Impresionirana životima snažnih žena čvrstog karaktera, kubanska književnica Soe Valdes odlučila je da napiše trilogiju o vrsnim umetnicama nadrealizma: slikarki Remedios Varo, fotografkinji Dori Mar – muzi Pabla Pikasa, i velikoj kubanskoj književnici Lidiji Kabreri. Mesec u kavezu je izvanredan omaž ženi koja nije prihvatala kompromise.“ El País
vJedna pesnikinja otkriva da je njena nova tajanstvena poznanica – „žena koja lovi zvezde“ – zapravo davno preminula katalonska slikarka.

Od tog trenutka njihovi životi će se preplitati u magičnom i poetičnom prostoru, i u zajedničkoj, vanvremenskoj težnji za slobodom. Premda ih razdvaja šezdeset godina, slikarka i pesnikinja, naposletku, dele istu sudbinu.

Mesec u kavezu je očaravajuća pripovest o strastvenom i nepoznatom životu Remedios Varo, španske slikarke nadrealistkinje, koja se tridesetih godina družila sa Lorkom i Dalijem, pre nego što je otišla u izgnanstvo u Meksiko Fride Kalo, Dijega Rivere i engleske slikarke Leonore Karington.

Soe Valdes, kubanska književnica u pariskom egzilu, veštim pripovedačkim postupkom dočarava procvat avangarde u Španiji dvadesetih godina prošlog veka i uključuje nas u dešavanja u umetničkim krugovima nadrealističkog Pariza kako ga doživljava Remedios Varo.

„Istinska hronika preživljavanja u teškim vremenima, u kojoj kroz sudbine junakinja provejava snaga same autorke.“ El Mundo

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 354 str.; 978-86-521-2321-6;