knjizara.com
Mehanika tla

Milan Maksimović (autor)

Mehanika tla
rasprodato

Ova knjiga je o mehaničkom ponašanju tla kao građevinskog materijala i o metodama za rešavanje tipičnih geotehničkih zadataka građevinske prakse. Knjiga je namenjena studentima građevinarstva, a može da posluži i kao osveženje inženjerima u praksi.
Knjiga sadrži i elemente koji predstavljaju izabrane uvodne delove na poslediplomskim kursevima na smeru za građevinsku geotehniku.
Za čitaoca koji želi da pojedinu oblast ili problem detaljnije prostudira, u prilogu je navedeno oko 220 bibliograskih jedinica.
U ovom izdan

ju su izvršena proširenja, manje izmene, dopune i korekcije tako da je realni obim četvrtog izdanja nešto veći od obima materije u prethodnim izdanjima.
Nakon uvodnog Poglavlja 1, materija prikazana u knjizi može se podeliti na dva osnovna dela. U prvom delu knjige u Poglavljima 2 do 5, prikazane su osobine tla, metode laboratorijskih ispitivanja, postupci za definisanje i određivanje relevantnih geomehaničkih parametara koji se primenjuju u rešavanju praktičnih problema. Poglavlje 6 sadrži ilustracije koje opisuju osnove modeliranja naponsko-deformaionog ponašanja u okvirima teorije plastičnosti i koncepta kritičnog stanja. Drugi deo knjige, od Poglavlja 7 do 11, sadrži primenu mehanike tla u rešavanju tipičnih zadataka građevinske geotehnike, kao što su pritisci na konstrukcije, nosivost plitkih temelja i šipova, metode za proračun sleganja temelja, problematika stabilnosti kosina, kao i osnove metoda geomehaničkih terenskih istražnih radova. U ovoj knjizi korišćeni su relevantni predlozi izloženi u EC7, kako bi se neki osnovni koncepti što pre počeli koristiti i u našoj praksi.
Autor je ovom knjigom pokušao da nadje izvesnu ravnotežu između teorije, sistematizovane empirije i ličnog inženjerskog iskustva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mehanika tla
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: Građevinska knjiga; 3. izdanje, 2005; latinica; 27 cm; 517 str.; 86-395-0442-3;