Mali prijatelj

Dona Tart (autor)

Mali prijatelj

rasprodato

Drugi roman Done Tart vredelo je čekati. To je izuzetno napeta, besprekorno napisana priča o neobičnim likovima i uzburkanim osećanjima, a u središtu, kao u oku uragana, nalazi se nemilosrdno pametna dvanaestogodišnja Harijet, devojčica pokeraškog lica. Kad je bila beba njen tada devetogodišnji brat Robin svirepo je ubijen. Njena majka, potpuno uništena tugom, često leži u krevetu s glavoboljama, a otac živi i radi u drugom gradu. Posle neizmernog gubitka – kada je otpuštena njena druga majka, voljena, mrgodna, nezamenljiva crna služavka – Harijet odlučuje da se osveti Deniju Retlifu, čoveku za kog veruje da joj je ubio brata.

Ona misli da može da vaskrsne srećnu porodicu koju poznaje samo sa starih fotografija.

Snažno, utrobnom opisnom prozom i nemilosrdnim smislom za pripovedanje Dona Tart izlaže kako devojčica sprovodi uličnu pravdu pomoću hladne lukavosti. I otvrdli kriminalci, braća Retlif, takođe su zapanjujuće tvorevine; upleteni u drogu i zamršene međusobne odnose, oni su savremena verzija Foknerove porodice Snoups. Dona Tart drži apsolutnu kontrolu nad svim elementima, kombinujući napetost, studije likova i društvenu pozadinu. Njeno poznavanje južnjačkih običaja, važnosti porodice, nasleđa, rase i staleža životno je važno za roman, kao i njena veština prikazivanja sposobnosti južnjaka da ispredu legendu, da se sklone u mitologiju, u priče iz prošlosti. Dvostruka merila u rasno podeljenom društvu prefinjeno su naglašena, a svom portretu služavke, Ajde Ru, naizgled stereotipnom, Dona Tart pridodaje crtu ogorčenog ponosa.

Prvi roman Done Tart postigao je neočekivan i veličanstven uspeh; ovog puta niko ne treba da se iznenadi.

Booklist

Ako je roman Ubiti pticu rugalicu priča o detinjstvu kakvo bi svako želeo, a kakvo niko nije imao, Mali prijatelj je priča o detinjstvu onakvom kakvo jeste, naizmenično očaravajućem i zastrašujućem.

Newsweek

Široka priča o osveti, ispričana bogatim uzdržanim glasom. Dona Tart napisala je knjigu za odrasle kojom vlada atmosfera Gospodara muva i drugih klasika dečje književnosti.

Time

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2006; Broširani povez; latinica; 20 cm; 516 str.; 86-7436-564-7;