knjizara.com
Mali patent - opravdanost i optimalni model

Božidar Stojiljković (autor)

Mali patent - opravdanost i optimalni model
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Za razliku od patenta koji je preko međunarodnih sporazuma standardizovan u svim bitnim karakteristikama, mali patent nije predmet normiranja u međunarodnim sporazumima, tako da je njegovo oblikovanje prepušteno nacionalnom zakonodavcu. U ovoj monografiji ce naširoko razmatra mali patent, kao jedno subjektivno pravo industrijske svojine. Činjenica da u Srbiji i drugim državama povremeno dolazi do modifikacija ovog instituta pobuđuje opravdani interes da se razume koji je njegov realni i potencijalni domašaj sa aspekta politike podsticanja tehničkog stvaralastva. Ovo utol

iko pre što domaća stručna javnost tradicionalno smatra da institut malog patenta ima veći potencijal korisnosti, nego što se to može zaključiti na osnovu statističkih podataka o broju prijava i priznatih prava.
Autor ima kritički stav prema pravnom uređenju malog patenta y Srbiji, smatra da bi naša zemlja trebalo da posveti veću pažnju y regulisanju i zaštiti malog patenta, budući da je slabo privredno razvijena, nedovoljno ekonomski moćna da ce „ravna“ y pitanju patetne zaštite sa moćnim zemljama. Zbog toga treba da traži podršku y svom ekonomskom razvoju ne samo putem patenata, već i putem manjih unapređenja postojećih pronalazaka.
Negovani jezik i stil autora omogućili su mu da knjigu napiše dovoljno vešto kako bi komplikovanu stručnu materiju približio svakom obrazovanom čitaocu koji je dovoljno strpljiv i radoznao.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Patenti
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Dosije; 2024; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 156 str.; 978-86-6047-435-5;