knjizara.com
Lizuška, 11 godina

Donja Rušti (autor)

Lizuška, 11 godina
757 din
Stara cena: 891 din
U korpu

Zabačeno selo u Rumuniji, na samom pragu 21. veka, i u njemu jedanaestogodišnja Lizuška, devojčicakoja odrasta u siromaštvu, uz nasilnog oca i majku slomljenih nada. Bežeći od očeve pesnice, Lizuškapronalazi još troje dece prepuštene samima sebi. Bez ikoga da joj objasni, bez ljubavi i među ljudimavođenim niskim nagonima, Lizuška počinje da daje svoje telo za cipelice.
Sudbina glavne junakinje romana povezana je s naličjem celog sela. Kada njena priča rasplamsa medije,otkriće se i priča tog naizgled mirnog mestašca, hronika licemerja, okrutnosti i spremnosti na najgorezločine, u kojoj svaki meštanin pronalazi svoje mesto. Dojna Rušti napisala

je kratku istoriju svoje zemlje,fokusirajući se na manje urbane sredine kao najbolje pokazatelje posledica prelaza iz postkomunističkogu moderni period. Zasnovan na istinitoj priči, roman Lizuška, 11 godina uzbudio je duhove prošlosti iotvorio diskusiju o vezi siromaštva i prostitucije, pedofilije i (ne)spremnosti države da se izbori s timproblemima. Svojom prozom, Dojna Rušti opominje da istorija ne priznaje pogrešne korake, a da danakplaćaju nevini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rumunska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Štrik Publishing House; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 317 str.; 978-86-89597-41-7;