Linijski kod

petnaest priča

Kristina Tot (autor)

Linijski kod

430 din

Stara cena: 506 din

U korpu

Najveći broj novela iz ove zbirke govori o proživljavanju detinjsta i mladosti s one strane gvozdene zavese. “Na stvarima sa Zapada isticao se linijski kod: male crne linije davale su magičnu, privlačnu moć, čak i bezvrednim stvarima. Kod ih je proglašavao za glasnike jednog sveta u kome se stvari pakuju u sjajne kutije i papir za uvijanje, a ljudska tela obavijaju mekanim štofovima.”  Osnovna atmosfera ove majstorski sačinjene zbirke nije ni najmanje topla. Alegorične linije ove knjige kreiraju mreže i skice u vidu mapa, u kojima junaci tragaju za sopstvenim bićem.

Osnovna simbolika linija Kristine Tot uvek je u vezi sa linijom granice: bile to granice država i društva, detinjstva i odraslog doba ili granična polja između poznatog i nedokučivog...
Dela Kristine Tot karakteriše istančan smisao za detalj i osećajnost, koji izviru iz specifičnog „ženskog“ pristupa vrednostima života i svakodnevnoj stvarnosti. Tema njenih dela najčešće su obični dogadjaji, osećanja ili misli kojima autorka daje pečat jedinstvenosti i izuzetnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mađarska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Samizdat B92; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 149 str.; 978-86-7963-338-5;