knjizara.com
Abigel

Magda Sabo (autor)

Abigel
989 din
Stara cena: 1099 din
U korpu

Glavni lik romana Abigel je Gina Vitai, razmažena kćerka generala koju otac 1943. bez objašnjenja šalje u provincijski protestantski internat za devojke. Zatvoreni puritanski svet instituta primorava Ginu, naviknutu na bogatstvo i slobodu, da se odrekne mnogih stvari u svom životu. Iz njoj nepoznatog razloga, Gina mora da prekine veze između sebe i spoljnog sveta.
Najtajanstvenija institutska legenda plete se oko statue mlade devojke u vrtu, koju devojčice nazivaju Abigel. Preplavljena osećajem neuklopljenosti i usamljenosti, odbačena od strane školskih drugarica i nespremna da se povinuje institutskim pravilima, Gina prezrivo odbacuje legendu o Abigel kao puko sujeverje.Tajanstven

i dobrotvor koji pomaže svakom ko napiše pismo i ubaci ga u ćup statue pojavljuje se, međutim, i u njenom životu. Abigel, štaviše, ne samo da rešava probleme štićenlca instituta, već preduzima ozbiljne i opasne poduhvate, poput pribavljanja novih dokumenata za učenice jevrejskog porekla.
Abigel, roman koji nadrasta omladinski i avanturistički žanr, najvoljenija knjiga Magde Sabo u njenoj rodnoj Mađarskoj, predstavlja veliku priču o mladalačkoj nevinosti zarobljenoj smrtonosnom pretnjom, ali i iluzijama i reaInosti, odanosti i izdaji, konačno – hrabrosti. lako zbog mnogih sličnosti dovođeno u vezu sa serijalom o Hariju Poteru, Abigel je delo za sve uzraste, a moquće čitalačke perspektive i njima primerena uživanja su mnogostruka i izdašna.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mađarska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kontrast; 2020; Broširani povez; latinica; 22 cm; 313 str.; 978-86-6036-093-1;