Lila

zabranjena ljubav, ljudska sudbina

Marek Halter (autor)

Lila

rasprodato

Godine 397. pre nove ere, u Suzi, imućnoj prestonici Persijskog carstva u kojoj su Jevreji živeli u izgnanstvu, mladoj ženi je, naizgled, suđen srećan život. Njeno ime je Lila. Lila treba da se uda za Antinoja, velikog persijskog ratnika, dobro poznatog na kraljevom dvoru. Ali njen voljeni brat Jezdra, sa kojim je bliska od detinjstva, protivi se njenom braku sa strancem. Ako bude insistirala, Lila će morati da se odrekne Jezdre, a to je nešto što ne može da uradi. Lila oseća da je njenog brata Bog odabrao da povede proterane Jevreje u Jerusalim i, nakon vekova progonstva, ponovo oživi Mojsijeve zakone: zakone koji promovišu pravičnost i ljudskom životu daju značenje.

Napustivši izglede za zlatnu budućnost, Lila požuruje brata da krene u Jerusalim i pruža mu novu nadu da je povratak u Obećanu zemlju moguć. Ali Jezdra, zaslepljen verom, naređuje odbacivanje svih žena strankinja. Rizikujući da izgubi jedinu osobu koja joj je ostala u životu, Lila se suprotstavlja fanatizmu svog brata i time omogućava preživljavanje ženama i deci osuđenim na odlazak iz grada. Međutim, svoje suprotstavljanje platila je visokom cenom...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ostale engleske književnosti, država Komonvelta, Kanade, Australije (uključujući studije)
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Alnari doo; 2007; latinica; 21 cm; 288 str.; 978-86-7878-046-0;