Laura Alkoba

Laura Alkoba

Laura Alkoba (1968), književnica i prevodilica.
Rođena je u porodici revolucionarnih Montonerosa, koji su bili protivnici vojne hunte u Argentini sedamdesetih godina. Do desete godine živela je u Argentini, odakle je 1979. godine emigrirala s porodicom iz političkih razloga. Njen roman Vrteška. Mala argentinska priča donosi snažnu autobiografsku priču argentinskoj vojnoj diktaturi ispričanu iz ugla devojčice koja se sa svojim roditeljima našla u samom središtu organizovanog otpora vojnoj hunti.Laura Alkoba je profesor španske književnosti „Zlatnog doba“ na Univerzitetu Pariz X-Nanter.Prevodi sa španskog na francuski jezik romane, priče i drame od Pedra Kalderona dela Barke do savremenih pisaca.Dobitnica je Nagrade Fondacije „Del Duka“ (2013).
Objavila je romane Vrteška. Mala argentinska priča (2007), Beli vrt (2009), Putnici Ane C. (2012) i Plava pčela (2013).
Roman Vrteška. Mala argentinska priča doneo joj je izuzetan uspeh u Francuskoj, kao i na drugim jezicima na kojima je objavljen. Roman je do sada izašao na španskom, engleskom, nemačkom i italijanskom jeziku.Roman je na engleskom jeziku doživeo i radiodramsku adaptaciju u produkciji Bi-Bi-Sija (2010).
U romanu Plava pčela Laura Alkoba nastavlja da evocira dramatične uspomene iz svog detinjstva. Ovaj roman je neka vrsta nastavka Male argentinske priče i predstavlja uzbudljivu priču o autorkinom dolasku u Francusku, otkriću francuske kulture i svakodnevici, učenju novog jezika, kao i o prepisci koju potom vodi sa ocem koji je politički zatvorenik u Argentini.Živi u Parizu.

autor Laura Alkoba

1 naslova [prikazano 1-1]

Mala argentinska priča

Laura Alkoba

Tvrd povez, Arhipelag, 2013, ISBN: 978-86-523-0083-9, latinica
Roman Mala argentinska priča donosi snažnu autobiografsku priču o argentinskoj vojnoj diktaturi sedamdesetih godina. Roman je ispričan iz ugla ...

U korpu

484 din

Stara cena:605 din

Ušteda:121 din (20%)