knjizara.com
Kurban Said
Kurban Said

Kurban Said je pseudonim autora romana Ali i Nino. Postoji nekoliko mišljenja o njegovom identitetu. Dominantna su dva - po Azerbejdžancima, za koje je Ali i Nino nacionalni klasik, reč je o Josifu Veziru Čemenzeminliju, azerbejdžanskom književniku, publicisti i diplomati.
Drugo, prihvaćenije, naročito nakon objavljivanja knjige Toma Rajsa Orijentalista - Misterija jednog neobičnog i opasnog života (Editor - Beograd 2006.) da je autor Esad Bej, koji je objavljivao i pod imenom Leo Nusinbaum.Esad Bej je rođen 1905. u Bakuu, u bogatoj jevrejskoj porodici. Majka mu je izvršila samoubistvo, a on je zajedno sa ocem 1917. nakon Oktobarske revolucije pobegao u Centralnu Aziju, pa se nakon kratkog boravka u Istanbulu i Parizu nastanio u Berlinu. Tamo je studirao na Fakultetu orijentalnih jezika i 1926. primio islamsku veru. Između dva svetska rata njegovih dvadesetak dela napisanih na nemačkom, uživali su veliku popularnost u Americi i Evropi, naročito Nemačkoj. Po dolasku nacista na vlast, 1934. sa suprugom se seli u Ameriku, a nakon razvoda odlazi u Italiju. Umro je 1942. u Pozitanu, u trideset i šestoj godini, od retkog oboljenja krvi.

autor Kurban Said

1 naslova [prikazano 1-1]

Kurban Said

Broširani povez, Hoplit, 2018, ISBN: 978-86-81168-00-4, latinica
Početkom Prvog svetskog rata, u Bakuu, azerbejdžanskom gradu na obali Kaspijskog mora, Ali-kan Širvanšir, mladić iz muslimanske aristokratske ...
Rasprodato