knjizara.com
Kulturni vodič Vršca i okoline
Cultural guide to Vrsac and its surroundings

Vesna Zlatičanin (autor)

Kulturni vodič Vršca i okoline
rasprodato

Ovaj izuzetno sadržajan vodič, bogat ilustracijama, idealan je vid prezentacije grada Vršca, opštine Vršac i tri susedne opštine – Alibunara, Plandišta I Bele Crkve.

Posle upoznavanja sa geografskim položajem I prirodnim lepotama Vršca I okoline, pre svega Vršačkih planina I reke Karaš, sledi kratko upoznavanje sa istorijom grada – od prvih naseobina, koje datiraju iz vremena mlađeg paleolita, pre oko 20.000 godina, preko srednjovekovnih utvrđenja, perioda turske okupacije, oslobođenja od Turaka, sve do 1817. godine, kada je dobio status ‘’slobodnog kraljevskog grada’’. Zlatni vek grada Vršca, sa

razvojem vinogradarstva, počeo je sedamdesetih godina devetnaestog veka, a sa ekonomskim prosperitetom grad je doživeo I kulturni procvat.

""Gradski park"", ""Arhitektura"", ""Institucije kulture"", ""Kulturni život"", ""Zajednica Rumuna u Srbiji"", ""Pesnici o Vršcu"", ""Znamenite ličnosti"", ""Put vina"", ""Festivali-manifestacije"" I ""Konzularni grad"", nazivi su poglavlja koja nas detaljnije upoznaju sa kulturnim znamenitostima grada. Vodič nas informiše o vladičanskom dvoru, Gradskoj kući, Sterijinoj kući, pravoslavnim I katoličkim hramovima I manastirima, Vršačkom kulom, podignutom u 15. veku. Saznajemo , dalje, ko su bili znameniti žitelji Vršca, kako je grad viđen očima poeta, kako je tekao I kako se danas odvija pozorišni, likovni I književni život, itd. Posebno poglavlje posvećeno je vinu, proizvodnji I plasmanu, kao I najznačajnijim podrumarima. Vršačka pozorišna jesen, Nagrada za poeziju ‘’Vasko Popa’’, kao I Dani berbe grožđa, tri su od mnoštva kulturnih manifestacija I festivala kojima Vršac obiluje.

Alibunar, Bela Crkva I Plandište predstavili su takođe svoje prirodne lepote I kulturne znamenitosti. Ove opštine, kao I Vršac, mnogo ulažu u turizam I imaju šta da ponude posetiocima, zaključak je sutora ove vredne publikacije, dragocenog vodiča za svakog ko poželi da detaljnije upozna južni deo Banata.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojvodina , Vršac , Kulturna istorija , Vodiči , Istorija civilizacije
Ostali naslovi iz oblasti: Turizam i putovanja

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2007; latinica; 20 cm; 313 str.; 978-86-515-0068-1;