knjizara.com
Kulise večnosti

Marica Josimčević (autor)

Kulise večnosti
1320 din
U korpu

Iz obilnog materijala sadržanog u mojim dnevnicima – a koji su nastajali tokom godina i decenija – izdvojila sam najmarkantnije zapise po određenim temama. Mogao bi neko reći da je lako sačiniti knjigu od onog što je već zapisano – ali nije. Najteže je napraviti redosled, jer iskustva ili doživljaji, u značenjskom i vrednosnom smislu, često nisu uslovljeni vremenskom hronologijom. Potom, odabir citata iz drugih literatura, koji korespondiraju sa facetama date teme, takođe nije bio lagan, jer mnogo toga divnoga nisam mogla uključiti, kako ne bih opteretila vlastita kazivanja, a i zbog obima knjige.Građu knjige čine

zapisi mojih snova, prevashodno lucidnih, potom meditacija, kontemplacija i promišljanja; i, kao što prethodno rekoh, citata iz drugih literatura.
Čitalac će primetiti da ima i vrlo kratkih snova, bilo da su tehnički prekinuti, tj. spoljašnjim uzrokom, ili pak unutarnjim rezom, iza kojeg se krije demonsko ometanje. No, i taj komadić sna, ma kako kratak, kazuje nešto važno, ili barem štošta naveštava, – zato ga i beležim. Nasuprot njima, tu su i mnogo duži snovi, jasni i ponekad toliko precizni, da me zastrašuju. Eksplicitnost ovakvih snova daje nam informacije koje često zadiru u veliku drevnost, dok istovremeno nagoveštavaju budućnost, jer one su povezane.
Dalje, postoje snovi koji zadiru u domene fizike ili pak neke nove kosmičke nauke. Oni su opojni, snažni i uzbudljivi do neizrecivosti.
Ova upravo spomenuta svojstva snova ispoljavaju se i u mnogim samovođenim meditacijama; one se mogu nazvati i imaginiranjem ili vizualizacijama. Dakle, za razliku od meditacija gde je misao potpuno isključena, ovde imamo na delu imaginiranje – što je nešto kao produženi čin stvaranja, a često je i prethodeći – pri kojem se hrabro otiskujemo u nepoznato, i dobar deo početnog hoda mi vodimo; no, onda se dogodi nešto što nismo mi nameravali i što nas potpuno zapanji. I to Nešto, što nas je preuzelo, nastavlja naše putovanje do tačke vlastite izdržljivosti, a onda nas bezbedno vraća u fizičku ravan, jer mi sami – na tom nivou – ne bismo to mogli (Čak i onda kada nam se čini da mi to sami radimo!).
Često praktikujem i meditativni povratak u san. To treba obaviti ili odmah po buđenju ili posle nekoliko sati, dok još u nama opstoji aura sna (Kasnije je to mnogo teže ili nemoguće). Time postižem da u meditaciji osvetlim kutke sna preko kojih sam samo pretrčala, a gde se često krije nešto vrlo bitno za nas. Isto tako, važno je kojim ćemo se simbolima ili likovima iz sna obratiti i pokušati komunikaciju. Kakva i koja ćemo im pitanja postavljati. Neki se uporno neće ni mrdnuti, a neki će nam se polako otvarati i pokazati ko su ili šta označavaju. Postoji još jedna mogućnost, a to je da ono što se u snu nije ucelovilo, sada dosanjamo.
Ovaj rad možemo slobodno nazvati saznavanjem i učenjem iz prve ruke; veoma je podsticajan za razvoj i naše psihe i naše svesti.
Otkrila sam i razrešila veliki broj simbola. Mojim čitaocima su neka od tih značenja poznata i iz mojih ranijih knjiga. No, nije zgore ponoviti ih, jer, kao što znamo, simboli su polivalentni i u različitim kontekstima pokazuju svoja razna lica. Nekad se ispoljavaju kao nijanse jednog istog značenja, a drugih puta se bitnije razlikuju.
Isto tako, čitaocu koji je na duhovnoj stazi, biće zanimljivo da ovde otkrije razne tehnike – ili načine – koje primenjujem prilikom samovođenih meditacija. Neke od tih tehnika preuzela sam od drugih spiritualnih učitelja, no, većinu sam sama izmislila, preciznije: kada se fokusiram na odabranu temu, tehnike, odnosno uputstva za rad sama se ukazuju, poduhvate me i uvuku u energetski žrvanj. I upravo takva stanja su najuzbudljivija i najdelotvornija.
Ovom knjigom obuhvaćene su i najvažnije i najčešće teme iz mojh zapisa. Ostalo ih je još, s manje podataka, ali podjednako zanimljivih. Potrebno je da se na njima još radi. Zato sada poručujem svojim čitaocima: ako bude sveta, života i zdravlja, mogućno je da će uslediti i drugi tom.

Reči autorke

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Metaphysica; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 216 str.; 978-86-7884-190-3;