knjizara.com
Kuća plime i oseke

Kenet Vajt (autor)

Kuća plime i oseke
rasprodato

Tvorac pojma „geopoetika", zaslužan za postojanje beogradske Geopoetike, Kenet Vajt nam se obraća svežom knjigom o intelektualnom nomadizmu, a uz korišćenje skoro lokalne topografije.

Kućom plime i oseke Vajt iscrtava novu, svoju kartografiju Bretanje u kojoj živi i čije i najskrivenije staze poznaje kao svoj džep.

On je neprikosnoveni gospodar osame u svom izabranom gnezdu - carstvu, ali je uz druga živa bića njegov ravnopravni stanovnik u potpunom skladu sa svetom prirode koja ga okružuje. Vajt nam zapravo saopštava svoja duboka intelektualna promišljanja o životu izmeštenom iz civilizacijske buke, ali i njoj nadomak. Te kreativne, dub

oke, originalne, ponekad duhovite, misli i jesu proizvod tog izmeštenog življenja u njegovom Atlantskom ateljeu, punog rada, materijalne askeze i duhovnog zadovoljstva.

Za razliku od njegovih uobičajenih dalekih putovanja, Vajt je ovom knjigom na, relativno, malom geografskom prostoru, ispisao neke od najširih misli i najlepših rečenica: Bretanju je pretočio u ceo svet. A taj svet u svoj dom.

Ako postoji mera za individualnost, onda se ona zove - Kenet Vajt.

Vladislav Bajac

„Genijalni intelektualni nomad."

The Scotsman

„Kenet Vajt pokreće uspavane umove i inteligenciju postavlja na retko veliku visinu."

Le Figaro littérarie, Paris

„Čini se da smo u potrazi za novim prorokom. Moglo bi se desiti da je Vajt upravo ta osoba."

The Sunday Times

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti:

Izdavač: Geopoetika; 2008; latinica; 20 cm; 204 str.; 978-86-7666-173-2;