knjizara.com
Kuća listova

Mark Z. Danijelevski (autor)

Kuća listova
rasprodato

“Kuća listova” predstavlja zaokret u savremenoj svetskoj književnosti svojim širokim obimom, erudicijom, formalnom inventivnošću i pripovedačkom veštinom, čime otvara novi prostor za roman kao umetničku formu u XXI veku.
Srž ovog romana čini neobična priča o porodici koja se useljava u kuću za koju se, nakon preciznih merenja, ispostavlja da je iznutra veća nego spolja. Naime, u kući se nalazi misteriozni špajz koji pulsira, i u koji porodica kreće u ekspediciju kako bi ispitala granice svog doma, svog straha i svoje percepcije.
Oko dokumentarnog

zapisa nastalog tokom ove ekspedicije nalaze se još tri pripovedačka omotača zapisana različitom tipografijom i ispričana u fus-notama. Tok teksta i naracije teče u neočekivanim pravcima. Neki delovi knjige imaju samo nekoliko redova ili čak po jednu reč na strani, a same stranice su raspoređene na neobičan način, tako da izazovu klaustrofobičan efekat ili efekat odraza u ogledalu događaja iz romana, dok pojedine stranice čak zahtevaju čitanje uz pomoć ogledala. Smisalo ovakvog linearnog i gotovo slikovnog prezentovanja teksta i priče jeste podražavanje neobičnog prostora u kojem se junaci nalaze, njegovog sažimanja, širenja, rotiranja i zvukova koji se u njemu nalaze, a na širem planu to je izraz haotičnog sveta u kome svi danas živimo.
Daleko od pukog literarnog eksperimenta, „Kuća listova“ je neprepričljiva literarna avantura, i mada može da se smesti u horor žanr, ovaj roman je istovremeno i psihološki triler, književni haos, crna komedija, i delo kulturnog kriticizma. Američki kritičari je svrstavaju u liniju Smart Horror ostvarenja u koju spada i film „Blair Witch Project“, čija zaumnost prevazilazi tradicionalni okvir horor filmova i zadire u intimno preispitivanje univerzalnih pojmova: šta je to strah, da li se plašimo nečega što je izvan nas, ili pak nečega što je u nama, i gde su mu granice. „Kuća listova“ obuhvata sva ova pitanja i na njih daje humani odgovor koji prevazilazi očekivanja čitaoca, a kroz apologiju ljubavi navodi na razmišljanje o prirodi ljudskog emotivnog uporišta. Mark Z. Danijelevski ima 33 godine i živi u Holivudu. „Kuću listova“ je pisao 10 godina i najpre je objavio na internetu. Danas se na adresi www.houseofleaves.com mogu naći impresivne liste foruma čitalaca, novo blago informacija i interpretacija ovog pre svega ekscentričnog i ekstravagantnog romana za koji se neskromno može reći da je prvi roman III milenijuma.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Plato; 2005; Broširani povez; latinica; 21 cm; 664 str.; 86-447-0287-4;