knjizara.com
Krv i osveta

Čak Sudetić (autor)

Krv i osveta
rasprodato

Knjiga ""Krv i osveta"" je izuzetno delo, istorijsko kao god i novinarsko, koje su kritičari već ocenili ""kao briljantnu rekonstrukciju koja pokazuje kako su sile istorijskog pamćenja, propagande i podozrenja proizvele krvavi niz napada i odmazdi u Srebrenici i okolnim selima""(New York Review of Books).
U julu 1995. srpske snage ubile su sedam hiljada muškaraca, žena i dece u rudarskom gradiću Srebrenici i njegovom okruženju. Bilo j

e to najveće masovno pogubljenje u Evropi od kraja Drugog svetskog rata i istovremeno zaprepašćujući poraz politike Ujedinjenih nacija i Zapadnih sila, koji je doveo da vazdušnih napada NATO-a na vojne položaje bosanskih Srba, a za kojima je usledio krhki mir.
""Krv i osveta"" nastoji da suvim statističkim podacima i zamršenoj politici da ljudsko obličje opisujući sudbinu muslimanske porodice Čelik iz udaljenog planinskog sela Kupusovići. Čak Sudetić ubedljivo opisuje tragičan susret porodice Čelik s istorijom u takozvanoj ""bezbednoj zoni"" Srebrenice.
Čak Sudetić je od 1990. do 1995. izvešzavao o raspadu Jugoslavije i ratu u Bosni za New York Times. Studirao je engleski, novinarstvo i slovenske jezike na državnom univezitetu Ohaja i 1984/1985. bio stipendista Fulbright fondacije u Jugoslaviji. Tekstove je objavljivao i u časopisima The Economist, Das Magazin, i Transition Magazine. Osam godina je živeo u Beogradu i kao politički analitičar radio za Međunarodnu kriznu grupu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Samizdat B92; 2003; latinica; 21 cm; 492 str.; 86-7963-194-9;