Krik ponora: tragedija u stihovima

Dobrivoje J. Bošković (autor)

Krik ponora: tragedija u stihovima

660 din

U korpu

Krik ponora, tragedija u stihovima, nova je drama dr Dobrivoja Boškovića, književnika, lekara, poliglote i svetskog putnika, upravo objavljena u ediciji „Svedočanstva“ izdavačke kuće „Miroslav“ iz Beograda.

U recenziji Slobodana Jarčevića „Uragan zla i nečoveštva u drami „Krik ponora“, zapisano je da se „veliki srpski pisac i humanista Dobrivoje Bošković prihvatio tema u svojim delima kakve su bile retkost u srpskoj književnosti.“.

U romanima, dramama i pripovetkama, Dobrivoje Bošković nam predstavlja narodne muke. Neprijatelji zauzimaju srpske državne zemlje i bezdužno ubijaju, progone i pljačkaju srpski narod.

Na tim nesrećnim raskrsnicama sudbine naroda i države, srpski vladari i plemići čine sve da bi spasili što se spasti može – piše u recenziji.

U ovom delu, pored krika Srba ubijenih i bacanih u krške jame, Bošković je predstavio istovremeno i krik Civilizacije. Krik od bola, jer je Namačka odlučila 1933.da biološki istrebljuje Srbije, Rome i Jevreje. To je tema tragedije uzvišenog duha lekara Boškovića – ocenjuje Jarčević.Po njegovoj oceni, „u svetsku književnost ulazi ova tragedija dr Boškovića čiji sadržaj će potresti savremena pokoljenja evropskog čoveka.“

U Prologu dr Dobrivoje Bošković, između ostalog, piše: „Savest mi nije davala mira. Svestan ogromnih žrtava moga naroda u Drugom svetskom ratu koji je prethodni režim silom jednopartijske vlasti uglavnom zataškavao, morao sam napisati ovu tragediju – prvu takve vrste u svetu, kako bih se na dostojan način odužio onima koji su glavom platili veru u čovečnost i svoje susede, kao i u zajedničku državu južnih Slovena.“

Drama „Krik ponora“ – tragedija u stihovima - posvećena je senima srpskog heroja i borca za istinu i pravdu doktoru Milanu Bulajiću, a ima dva čina i devet slika (tri u prvom i šest u drugom činu).
Ova drama se jedino može razumeti kao opomena, a ne optužnica, kao slika nad kojom se treba zamisliti gde smo bili, gde smo sada i kuda težimo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Miroslav; 2012; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 128 str.; 978-86-7056-208-0;