knjizara.com
Krhotine časti

Loiz Mekmaster Bižol (autor)

Krhotine časti
rasprodato

Ljudska vrsta se raširila svemirom. Putovanje brže od svetlosti kroz crvotočine u prostorno-vremenskom kontinuumu omogućilo je naseljavanje dalekih svetova; politički savez, ako je ikada postojao, odavno je raskinut; društveni sistemi, pa i istorije mnogobrojnih kolonijskih svetova često su ekstremno različiti, a posledica toga je stanje bremenito političkim zaverama i hladnim i oružanim ratovima.

Kordelija Najsmit je naučnik sa Beta Kolonije, iz sveta nalik današnjim zapadnim demokratijama. Aral Vorksigan je oficir, pripadnik vojne kaste i aristokratije Barajara, sveta u kome vlada kvazifeudalizam i gde se bespoštedni unutrašnji sukobi smenjuju sa osvajačkim ratovima. Žena i muškara

c, različiti po poreklu i odgoju, ne odolevaju snažnoj uzajamnoj privlačnosti, iako se najpre susreću kao protivnici u ratu svojih matičnih svetova, a zatim i kao saveznici u krvavoj borbi za vlast na Vorkosiganovoj rodnoj planeti.

Ovaj roman je uvod u naučnofantastični svet Vorksigana i Barjara, početak popularne i nagrađivane višegeneracijske sage koja, doslovno, premošćuje prostor i vreme.

Bižolova je četvorostruki dobitnik nagrade Hugo i dvostruki dobitnik nagrade Nebula.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Laguna; 2006; latinica; 21 cm; 271 str.; 86-7436-342-3;