Kreativni entimem

Miroslava Anđelković (autor)

Kreativni entimem

840 din

U korpu

Jedan od nesumnjivih pokazatelja filozofskog talenta sastoji se u tome što onaj ko ga poseduje ume da iskoristi neko uzgredno filozofsko pitanje da bi pomoću njega otvorio čitavo polje daljih istraživanja. Za to je teško naći bolji primer od knjige o entimemu Miroslave Anđelković.

Od nečega za šta bi mnogi rekli da se manje ili više iscrpljuje onim što se može naći u odrednicama o entimemu u nekoj dobroj filozofskoj enciklopediji, a gde se cela stvar završava definicijom entimema kao nepotpunog argumenta, Miroslava Anđelković je sačinila temu relevantnu koliko za logiku i epistemologiju - zahvaljujući, pre svega, razlikovanju ekspresivnog, inferencijalnog i kreativnog entimema i preko entimema protumačene Persove teorije abdukcije i perceptivnih sudova - toliko za Rajlovu teoriju o «znanju kako», Polanjijevu teoriju «prećutnog znanja» i, u vezi s tim, opštu teoriju naučnog otkrića i ekspertskog znanja, uključujući tu čak i teoriju vrednovanja originalnosti umetničkih dela. Za sve je to bilo potrebno ono što je Demokrit nazvao «neustrašivim mišljenjem». Tako, na primer, već samo shvatanje toga šta je entimem Miroslava Anđelković zasniva na tumačenju aristotela koje se razlikuje od onog koje su dali neki vodeći današnji interpretatori. I svakako, za to je bilo potrebno i široko i detaljno poznavanje svih pomenutih filozofskih oblasti. Pred nama je knjiga koja će zanimati mnoge iz mnogih, često vrlo različitih razloga.
prof. dr Miloš Arsenijević,Filozofski fakultet u Beogradu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Epistemologija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2007; Broširani povez; latinica; 21 cm; 179 str.; 978-86-86563-36-1;