knjizara.com
Konak kneginje Ljubice - enterijeri beogradskih kuća 19. veka (engleski)

Pavao Poša, Angelina Stojanović, Danijela Vanušić (autor)

Konak kneginje Ljubice - enterijeri beogradskih kuća 19. veka (engleski)
rasprodato

Knjiga o izgradnji, istoriji i sudbini jedne od retkih sačuvanih građevina iz prve polovine 19. veka. Takođe ovo je priča o porodici prvog kneza slobodne Srbije, koja je ovde živela punih jedanaest godina, o nastanku građanske klase i Beogradu i o razvoju Beograda kao urbanog jezgra u čijem središtu se nalazio Konak kneginje Ljubice. U drugom delu knjige dat je pregled enterijera beogradskih kuća 19. veka i izbor najznačajnijih predmeta koji su zapravo predstavljeni u stalnoj postavci Konaka.
Vodič na pregledan, intuitivan i slikovit način vodi posetioca kroz postavku Konaka. Postavka obuhvata 15 prostorija. Svakoj pros

toriji posvećeno je po jedno poglavlje, na čijem početku se nalazi mala skica Konaka sa položajem sobe koja se opisuje. Svako poglavlje opisuje postavku u datoj prostoriji i izabrane predmete u njoj izložene. Na kraju knjige nalazi se Dodatak u kom je data pregledna skica vladarske loze porodice Obrenović i Pojmovnik turcizama u srpskom jeziku ovog vremena od kojih su neki zaboravljeni, a drugi su i danas u upotrebi. Autor Pojmovnika je kustos Jovana Ilić.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd , Enterijer
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Muzej grada Beograda; 2012; Tvrd povez; latinica; 17 x 23 cm; 114 str.; 978-86-80619-78-1;