Kompetencije za rad i rukovođenje

novi izazovi primenjene psihologije i menadžment ljudskih resursa

Dobrila Vujić (autor)

Kompetencije za rad i rukovođenje

2279 din

U korpu

Knjiga predstavlja sveobuhvatan prikaz konstrukta kompetencija, uključujući teorijska određenja, upotrebnu vrednost koncepta kompetencija, rešenja u vezi sa primenom u praksi i mogućnosti operacionalizacije i merenja.
Ova monografija pruža mogućnost sadašnjim i budućim stručnjacima da se upoznaju sa konceptom kompetencija na sistematičan i argumentovan način. Autorka pravi paralele, konceptualne sličnosti i razlike između sposobnosti, crta ličnosti, vrednosti, motivacije, veština, sa jedne strane i kompetencija kao „nadređenog“ konstrukta, sa druge strane.

Veštine i kompetencije autorka posebno razrađuje na primeru jedne od najsloženijih organizacijskih uloga – rukovođenju. U ovom delu ističe se jedna značajna činjenica – za uspešan način rukovođenja neophodan je razvoj određenih kompetencija, a ne samo pozicioniranje na određeni hijerarhijski nivo.
U knjizi je takođe prikazan savremeni koncept upravljanja ljudskim resursima na bazi kompetencija, počev od modelovanja kompetencija, zaključno sa selekcijom pri zapošljavanju.
U ovoj oblasti kod nas nema mnogo stručne literature i otuda ova monografija predstavlja značajnu podršku onima koji se profesionalno pozicioniraju unutar discipline kakva je upravljanje ljudskim resursima, studentima koji se pripremaju za uspešan start u svetu rada, kao i onima koji žele da se bave istraživanjima faktora poslovne uspešnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: HR
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Centar za primenjenu psihologiju; 2015; Broširani povez; latinica; 25 cm; 310 str.; 978-86-89377-16-3;