knjizara.com
Književnost, teologija, filosofija : tematsko-problemski zbornik radova u spomen Milanu Raduloviću

Milica Mustur, Kristijan Olah (autor)

Književnost, teologija, filosofija : tematsko-problemski zbornik radova u spomen Milanu Raduloviću
2200 din
U korpu

Književnost – teologija – filosofija je tematsko-problemski zbornik radova priređen u spomen Milanu Raduloviću, dugogodišnjem saradniku Instituta za književnost i umetnost. Smestivši polje izučavanja književnosti u tromeđu ontologije, aksiologije i metafizike Milan Radulović je zasnovao u srpskoj nauci o književnosti jedinstvenu teološku teoriju ili filosofiju književnosti. Uprkos prećutnom

otporu prema takvoj vrsti književnonaučne utemeljenosti, koji je odraz duha vremena u kulturi i školama pomodnih književnih teorija, Radulovićevo tumačenje srpske književnosti i kulture iz teološke perspektive, sa fokusom na pravoslavno nasleđe, predstavlja autentičan književnokritički metod koji, svakako, zaslužuje podrobnu metakritičku pažnju. Da bi se ta pažnja na valjan način teorijski i kritički profilisala, zbornik je podeljen u tri dela. U prvom, ’glavnom’ poglavlju, smešteni su radovi pretežno teorijskog karaktera, u drugom se nalaze prilozi posvećeni tumačenju književnoumetničkih dela iz religijske i teološke perspektive, dok su u trećem delu sabrani metakritički usmereni radovi sa fokusom na stvaralaštvo Milana Radulovića.
Polazeći od mogućnosti koje se otkrivaju interdisciplinarnim relacioniranjem književnosti, teologije i filosofije, u zborniku je otvoren prostor za širu problematizaciju i kritičku raspravu o ključnim temama na koje upućuje književna misao Milana Radulovića: temama ontologije književnosti, estetike, teologije, filosofije i kulturne ideologije odnosno kulturnog konteksta srpske književnosti.
U svetlu činjenice da teologija, kao humanistička disciplina, već godinama unazad sve više uspostavlja interdisciplinarni dijalog sa drugim oblastima ljudskog duha, a posebno sa književnošću, zbornik Književnost – teologija – filosofija nastoji da pruži doprinos tome dijalogu, i to ne samo po naznačenom opredeljenju, već i po kvalitetu radova okupljenih u njemu. Zbornik time otvara vrata potencijalno plodonosnom, a u srpskoj nauci o književnosti malo zastupljenom vidu proučavanja: međuodnosu književnosti, teologije i filosofije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2018; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 989 str.; 978-86-7095-239-3;