knjizara.com
Književni i kritičarski opus Milana Kašanina

Đorđe Nešić, Jana Aleksić (autor)

Književni i kritičarski opus Milana Kašanina
1540 din
U korpu

Zbornik radova Književni i kritičarski opus Milana Kašanina nastao je kao rezultat rada istoimenog skupa, održanog 29. i 30. septembra 2017. godine u Dalju i Belom Manastiru, a uz stručnu saradnju sa Institutom za književnost i umetnost. Autori zbornika, eminentni književni kritičari i istoričari književnosti različitih generacija, sa adekvatnog istorijskog odstojanja, a iz različitih metodoloških uglova, sagledali su i analizovali nedovoljno rasvetljene aspekte Kašaninovog obimnog i raznovrsnog dela. U tekstovima je analitički pažljivo, precizno i odgovorno pristupljeno problemskim oblastima u kojima se odvijala Kašaninova književna i naučna aktivnost.
Naučna publikac

ija obuhvata studije, članke i rasprave posvećene pripovednoj prozi i romanima Milana Kašanina. Kompetentno i studiozno situirano je Kašaninovo književno stvaralaštvo u odgovarajući kontekst srpskog modernizma, sa naglaskom na njegovim estetskim preimućstvima i poetičkim osobenostima. U pojedinim radovima ukazano je i na doprinos koji je Kašanin, kao istoričar književnosti i umetnosti, pružio u monografijama i studijama o staroj, odnosno novoj srpskoj književnosti i kulturi. Istaknut je interdisciplinarni karakter njegovih naučnih tekstova i publikacija, čime je naznačena aktuelnost njegovog metodološkog postupka i ukazano na relevantne kulturnoistorijske uvide i sinteze. Radovi, zasnovani na istraživanju manje poznatih književnoistoriografskih izvora, prepiske i rukopisne zaostavštine, pomeraju ugao posmatranja i razumevanja Kašaninovih kulturnih aktivnosti, njegovih relacija sa suvremenicima, kao i moduse njihovog reflektovanja, odnosno transponovanja u književni ili naučni tekst.
Prvi zbornik radova u srpskoj nauci o književnosti posvećen književniku i polihistoru Milanu Kašaninu, kako svojom tematskom obuhvatnošću, tako i rezultatima raznovrsnih istraživanja, otvara nove vidove istraživanja i odgonetanja stare i nove srpske književnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2018; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 978-953-8241-01-7;