knjizara.com
Kepec

Per Lagerkvist (autor)

Kepec
rasprodato

Ne hajuci za trenutne propovedi trenutnih teoreticara, Per Lagerkvist ce, drsko do sablaznog, za junaka svoga dela uzeti kepeca u službi srednjovekovnog kralja.

Cineci time maestralni otklon od ljudi, jer ce kepec s pocetka romana reci da ne pripada ljudima, da su kepeci neka posebna vrsta, kroz usta neceg "neljudskog" sasuce savremenom svetu u lice sve njegove poroke, gadosti, licemerja, brutalnosti, uživanja u krvi i ratu, strast za ubijanjem, saopštice duboko ironijsku a smislenu porugu o religioznosti cesto teško odvojivu od licemernog, pokazace koliko su rituali sahrana, smrti i oplakivanja samo u funkciji društvenih igara, opet licemerja i puki instrument u rukama graditelja iluzija i obmana.

Porazno po nas je što Kepec sve to govori bez trunke patosa, ali i bez zazora. Njegovo zgražanje i cak otvoreno gadenje nad ljudima, s pocetka nas malo žacne i zacudi, da bi nas do kraja knjige uveo u duboku potrebu da promišljamo sve što je ljudsko, terajuci nas time do odredenog procišcenja i složenijih samospoznaja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Germanske književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2003; latinica; 21 cm; 198 str.; 86-331-0809-7;