Kada je želeti još pomagalo

Ratko Mitrović (autor)

Kada je želeti još pomagalo

rasprodato

Knjiga pripovedaka "Kada je želeti još pomagalo" je zbirka urbane proze, i po motivima, i po stilu. Temelji se na poslednjoj deceniji prošlog veka i Beogradu, u prvom redu, ali i daljinama do kojih njegovi stanovnici, junaci ovih priča, stižu (Urvine, Sibirska priča...).
Teme pripovedaka su odnosi među ljudima - njihova suština, sadržaji, vrednosti; uglavnom između žene i muškarca, ali i porodični ili prijateljski (Kratka povest o Grčelićima, Sfumato...). Često je na početku priče moto, odabran iz stihova (Miljkovića, Beketa, Handkea, Eliota...), koji svedoči da je potka ove proze, zapravo, u poeziji, pogotovu kada odslikava tzv.

muško-ženske odnose, što je ne lišava ni gorčine ili sete, i kao poetskog, i kao životnog iskustva njenih likova...
Kao razmeđa sadržinskih celina, iskorišćeni su pasaži meditativne proze, raznolikih tema: od značenja i smisla reči samih i njihovog spoljašnjeg i unutrašnjeg sadržaja ili, recimo, posvećenosti ciljevima koji umeju da se preobrate u svoju suprotnost (Reči, A život ode...), do značenja i važnosti paradoksa, ili simbola (Kosmos, na sreću, nije savršen; Sova, tajna "tica moja).
Unutrašnja dinamika, protkana s dosta dijaloga, omogućila je nastajanje pozorišnog komada, s istim naslovom kao knjiga, zasnovanog na motivima više priča, koji će biti objavljen u januarskoj "Književnosti", predložen je i za izvođenje kao radio-drama, a sada je na razmatranju kod ljudi iz pozorišta...


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2003; latinica; 21 cm; 158 str.; 86-331-1084-9;