Jugoslavija - iluzija ili vizija

koreni tragedije srpskog naroda u XX veku

Petar B. Mandić (autor)

Jugoslavija - iluzija ili vizija

rasprodato

Rukopis prof. dr Petra B. Mandića Jugoslavija iluzija ili vizija - po kvalitetu sadržaja i jasnoći iskaza predstavlja prvorazredni intelektualni događaj u našem isto-rnografskom i politikološkom naučnom stvaralaštvu. Delo je značajan doprinos egzaktnom razjašnjavanju glavnih uzroka i nosilaca mnogih tragedija srpskog naroda na jugoslovenskim prostorima.

Autoru rukogšsa bilo je neophodno kako vreme i istraživačka strast i naučnička odgovornost tako i ljudska, moralna hrabrost da sačinn upravo ovakvo
Rade AleksićPoslije ove studije dr Mandića i posljednjem nevjernom Tomu biće jasno da Jugoslavija faktički, pa i bez obzira na njeno trajanje, nije bila ništa drugo osim iluzija. Za sve osim Srba Jugoslavija i kao ideja i kao praksa nije bila ništa drugo osim projekat i osnova za ostvarenje krajnjih ciljeva, tj. ča stvaranje nacionalnih država. O tome dovoljno ubjedljivo govori i trajno svjedoči karakter raspada druge Jugoslavije u zadnjoj deceniji XX vijeka. Na drugu Jugoslaviju je faktički ičvršena agresija. O tome govore i posljedice raspada druge Jugoslavije po srpski narod. Dovol^no je u vezi s tim ukazati na činjenicu da su Srbi izbačeni iz ustava Hrvatske, Slovenije, Makedonije. Nema, niti može biti istinske razlike između Pavelićeva i Tuđmanova izbacivanja Srba iz najvišeg konstitu-tivnog akta Hrvatske. Međutim, ostaje činjeniia na koju dr Mandić ukazuje, znalački je interpretirajući, činjenica da su i najumniji među Srbima bili žrtva jugoslovenskih ilučija i da su i sami ozbiljno doprinosili širenju tih iluzija u srpskom narodu.
Mitar Miljanovic

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Politička istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: L.O.M.; 2002; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 471 str.; 86-83499-02-2;