knjizara.com
Jevanđelje po jeguljama
o našoj trajnoj fascinaciji najmisterioznijim bićima prirodnog sveta

Patrik Svenson (autor)

Jevanđelje po jeguljama
1099 din
U korpu

Sve u vezi sa jeguljom od pamtiveka je bilo obavijeno tajnom – njen postanak, iznenađujuće metamorfoze, razmnožavanje. Patrik Svenson nam predstavlja misteriju koja hiljadama godina fascinira mislioce, naučnike i istraživače – od Aristotela, preko Frojda, sve do biologa koji su prelazili okeane kako bi pratili njihove migracije od Sargaškog mora do reka Evrope i Amerike i nazad. Danas, rizik od izumiranja spaja sudbinu ove neobične životinje sa čovekom, čineći je simbolom opasne i uznemirujuće situacije u životnoj sredini.
Autor je u ovu naučnu priču upleo i pripovest o ocu i sinu i njihovoj zajedničkoj strasti lovljenja jegulja. Dok to čine, oni se

upoznaju i uče kako da učvrste odnos zasnovan pre svega na ćutanju, tišini, ali i poštovanju i saučesništvu. Izazov sa najneuhvatljivijom životinjom pomoći će dečaku da promeni svoje viđenje stvari i prirodu počne da doživljava kao vlastitog vodiča.
Jedinstvena knjiga koja se otima žanrovskom određenju: memoari, popularna nauka, filozofski traktat, svojevrsni putopis koji je istovremeno i otkriće i povratak poreklu… I koje nas neizbežno vraća sebi, i nerešenim pitanjima našeg života. Koliko možete zaista saznati o jegulji? Ili o nekoj osobi? Ispostavilo se da su ova dva pitanja povezana.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 237 str.; 978-86-10-03493-6;