Jens Bjernebue

Jens Bjernebue

ens Ingvald Bjernbu (1920–1976) bio je norveški pisac. U svojim romanima kritikovao je norveško društvo: školstvo u romanu Jonas, prilike u zatvorima u Zlom pastiru. Autor je i pornografskog romana Bez krpice koji je podlegao sudskoj zabrani, dok se njegovim najzrelijim delom smatra trilogija o istoriji bestijalnosti koju čine Trenutak slobode, Barutni toranj i Tišina. Sličnu problematiku i karakterističan naslov ima roman Morski psi. Među važnija dela spada i Pre nego što petao kukurikne.
Pisao je romane, drame, pesme, eseje i novinske članke.
Jens Bjernbu je vodio turbulentan život. Kao beskompromisan kritičar norveškog a i zapadnog društva, učestvovao je u mnogim političkim i filozofskim pokretima. Smatrao se anarho-nihilistom, mnogo je putovao i lutao u potrazi za nekom svojom istinom a uvek ga je najviše zanimalo društvo i mesto pojedinca u njemu. Celoga života se borio s alkoholizmom i depresijom, a 1976. se obesio.

autor Jens Bjernebue

1 naslova [prikazano 1-1]

Trenutak slobode: Heiligenberški rukopis

Jens Bjernebue

Broširani povez, Dereta, 2017, ISBN: 978-86-6457-148-7, latinica
Sudski poslužitelj u mirnom alpskom gradiću Hajligenbergu ne može da se seti svog imena. Ne može da se seti ni kako je došao tu i postao ono što ...

U korpu

704 din

Stara cena:880 din

Ušteda:176 din (20%)