knjizara.com
Izabrane pesme - Mahmud Derviš

Mahmud Derviš (autor)

Izabrane pesme - Mahmud Derviš
629 din
Stara cena: 699 din
U korpu

Mahmud Derviš se svojim prvim zbirkama proslavio kao "pesnik otpora", poput Rašida Huseina, Teufika Zijada, Samiha al-Kasima i drugih. Noć izgnanstva, trenutak kada je njegovo detinjstvo nasilno prekinuto i kada je izgubio dom, ostaće centralno mesto u njegovom životu i u njegovoj poeziji. U prvim zbirkama, kada je svest o tome tek provalila u poeziju, stihovi bujaju nemirom i snagom noseći sa sobom romantizam. Njegovo najbolje delo ostaće pesma "Lična karta" i Palestinci će do kraja Derviševog života očekivati bar još jednu takvu pesmu da njome opet, zakratko, odahnu.

Pesm

a "Majci", koja spada među najpoznatije Dervišove pesme, dirljivo prikazuje majku kakvom je zamišljaju mnogi palestinski mladići i koja je najtananija spona s oduzetim detinjstvom. Čežnja za domom, za koji je šestogodišnji dečak čuo da ga zovu Palestina, izranjaće u mnogim ljubavnim pesmama, iza likova žena, čak i iza njihovih tela, jer je pesnik oženjen zemljom, i kad gazi tlo, on hoda po sebi. Jedina žena čije je ime otkriveno u stihovima je Rita, mlada Jevrejka koja je obavijena velom tajanstvenosti. Ona je pesnikova nemoguća ljubav, prvo, društveno neprihvatljiva, a onda i smrću prekinuta.

U drugoj polovini svog stvaralaštva, izvan ovih užih nacionalnih okvira, on piše poeziju za svakog čoveka, a budući zaokupljen pitanjem smrti, izuzetno slavi trenutak i sve one fine male stvari na koje ne pada svetlo u tmini svakodnevice.

(iz pogovora Tatjane Botić)

Ja sam Arapin

Ja sam ime bez titulâ

Strpljiv

U zemlji gde sve živo

Ključa od gneva

Koreni moji su pušteni

Pre rođenja vremena

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Arapska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Kontrast; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 161 str.; 978-86-6036-246-1;