knjizara.com
Halid Halifa

Sirijski romansijer i scenarista. Pisanju se posvetio po završetku studija prava. Uprkos tome što je, zbog opisivanja samovolje vladajuće partije, u romanu Ciganske beležnice, bio iskjlučen iz Udruženja arapskih pisaca, svaka knjiga ovog autora doživela je više od jednog izdanja, dok je većina prevedena na glavne evropske jezike. Dva romana probila su se u uži izbor na listi za Međunarodnu nagradu za arapski roman (IPAF) – Arapski Buker. Bili su to treći i četvrti: Pohvala mržnje i Nema noževa u kuhinjama ovog grada, koji je nagrađen Medaljom Nagiba Mahfuza. Po Halifinim tekstovima snimljene su televizijske serije, kao i više dokumentarnih serija i kratkih filmova.
Halid Halifa bio je jedna od malobrojnih poznatih ličnosti koje su, uprkos ratnim zbivanjima, nastavile da žive u svojoj zemlji. Nakon samo nekoliko dana provedenih u SAD, kamo se zaputio kao dobitnih prestižne stipendije Harvardskog univerziteta, Halid Halifa je, izvinivši se, rekao da se iz istih stopa mora vratiti u domovinu, jer ga progone strašni snovi. Njegovu duboku privrženost rodnom tlu, niko nije mogao sasvim razumeti.

autor Halid Halifa

1 naslova [prikazano 1-1]

Halid Halifa

Tvrd povez, Clio, 2021, ISBN: 978-86-7102-642-0, latinica
Smrt je mučan posao peti je Halifin roman, a prvi koji od sada može da se čita i na srpskom jeziku. U SAD on se s lakoćom izborio za status finaliste ...
U korpu

935 din

Stara cena:1100 din

Ušteda:165 din (15%)