Izabrane elegije

Krstivoje Ilić (autor)

Izabrane elegije

586 din

Stara cena: 690 din

U korpu

Elegični distisi i katreni Krstivoja Ilića (1938), ističe Jovan Pejčić, nastavljaju onu najlepšu liniju srpske elegistike u stihu, onu liniju čiji su najbolji predstavnici kod nas: Branko Radičević, Vojislav Ilić, Miloš Crnjanski, Stevan Raičković, Ivan V. Lalić, Slobodan Rakitić... Njihovom društvu pripada i Krstivoje Ilić kao elegičar.
Uvodna pesma posvećena je Vojislavu Iliću.


Prefinjen liričar, majstor forme, tvorac nekolikih najlepših soneta savremene naše poezije, naglašava Pejčić, Ilić je pesnik duboko uronjen u tradiciju i svetske i srpske elegije - tužbalice, jadovanke (kako bi kazao Laza Kostić), u tajne poetskog ispovedanja koja zahvataju u značenja i simboliku svega vidljivog i nevidljivog u ljudskoj sudbini, i takođe sudbini pevanja.
Sve je lirski junak njegovih elegija: život u dolini plača, priroda u svome bujanju i venjenju, prolaznost, ljubav i smrt. Melanholija je ton u kojem se događa i razvija Ilićeva elegija, i kad peva o junacima sa socijalne margine (prosjak, kamenorezac, dunavski alas, kišobrandžija, ložač ciglane, književni boem...), i kada prodornim, svežim, novim jezičko-poetskim slikama i metaforama govori o onom najtežem i najbolnijem: metafizici stvaranja, postojanja i umiranja.
U Ilićevim elegijama, naglašava u pogovoru Dragan Lakićević, i distih je dobio povlašćeno mesto - na poetičkom i na emotivnom planu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2016; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 147 str.; 978-86-379-1325-2;